viespe

Ce faci cand esti intepat de viespe? 7 remedii utile facute acasa

Viespii galbeni sunt adesea denumiti in mod eronat “albine” datorita asemanarii lor izbitoare in ceea ce priveste marimea si aspectul. Cu toate acestea, viespii au dungi negre si galbene pe corp.

Aceste insecte mici sunt adesea observate cautand mancare si, de obicei, nu inteapa daca nu sunt amenintate fizic. Daca simt ca cuibul lor este in pericol, incep sa il apere si in acest proces pot ataca oamenii din jurul lor.

Intepatura unei vespi este dureroasa si fiecare dintre ele este capabila sa produca mai multe intepaturi.

O intepatura usoara poate provoca roseata, umflaturi, durere, mancarime si inflamatii in zona afectata. Astfel de cazuri minore pot fi tratate acasa cu ingrediente simple de bucatarie.

Cu toate acestea, intepaturile unei viespi pot duce la reactii alergice grave la unele persoane, cauzand simptome precum dificultate la inghitire, vorbire neclara, confuzie, slabiciune, dificultati de respiratie, senzatie de strangere in piept, umflarea limbii, varsaturi si lesin.

Daca observati oricare dintre aceste simptome, solicitati imediat asistenta medicala.

Cu un tratament rapid, simptomele de intepaturi usoare tind sa scada in 24 pana la 72 de ore. Inainte de a aplica orice tratament, asigurati-va ca acul nu este incorporat in piele.

Daca un ac este blocat in piele, indepartati-l cu un cutit sau cu o pereche de pensete si spalati zona cu sapun si apa.

Nu incercati sa stoarceti acul, deoarece va elibera mai mult venin in sistemul dumneavoastra si va face starea si mai rea.

Apoi, puteti incerca unele remedii naturale pentru o usurare usoara a simptomelor.

1. Comprese reci

Pentru a reduce durerea si mancarimea, aplicati comprese reci pe zona afectata inainte de a pune altceva pe ea. Compresele reci vor reduce umflarea si inflamatia prin amortirea nervilor.

Un studiu din 2006, publicat in Tehnicile clinice in practica animalelor mici, arata ca gheata sau compresele reci, impreuna cu lotiuni topice de lidocaina sau corticosteroid, sunt esentiale in gestionarea cu succes a inteparii unei viespi.

Intr-un castron de apa rece, adaugati cateva cuburi de gheata.
Puneti o bucata de panza in ea.
Scoateti excesul de apa, apoi puneti carpa direct pe zona afectata.
Lasati timp de 10 minute.
Repetati de 2 sau 3 ori, asteptand 15 minute intre aplicatii. Daca este necesar, repetati cateva ori in primele 24 de ore.
De asemenea, puteti tine o sticla rece de apa sau o punga de legume congelate (invelita intr-o tesatura subtire) in zona afectata.

Nota: Nu puneti niciodata gheata direct pe piele, deoarece poate provoca degeraturi.

2. Bicarbonat de sodiu

Bicarbonatul de sodiu este un remediu natural eficient pentru intepaturile de viespe. Natura alcalina a bicarbonatului de sodiu ajuta la neutralizarea stingerii. Aceasta ofera o usurare instantanee de durere si mancarime.

In plus, fiind un agent antiinflamator, va ajuta sa reduceti umflarea, inflamarea si inrosirea.

Se amesteca o lingurita de bicarbonat de sodiu cu putina apa pentru a face o pasta.
Aplicati pasta pe zona afectata timp de 5 pana la 10 minute.
Clatiti cu apa calduta.
Daca este necesar, repetati dupa cateva ore.

3. Otet

Atat otetul alb, cat si otetul de cidru de mere functioneaza ca remedii eficiente pentru muscaturi si intepaturi de insecte. Acidul acetic prezent in otet are proprietati antiinflamatorii care ajuta la reducerea umflaturilor si a inflamatiei.

De asemenea, ajuta la neutralizarea acidului in venin pentru a usura durerea si mancarimea.

Inmuiati o minge de bumbac in cidru de mere, nefiltrat sau otet alb. Tineti discheta de bumbac peste zona afectata timp de 5 pana la 10 minute. Repetati dupa cum este necesar.

4. Miere

Mierea este un alt remediu excelent care ofera o usurare instantanee de la simptomele unei intepaturi. Enzimele din miere ajuta la neutralizarea veninului la locul afectat. Acest lucru ajuta la reducerea durerii si a mancarii in cateva minute.

In plus, are proprietati antibacteriene care previne infectia.

Raspanditi cu generozitate miere pe zona afectata. Lasati-o in continuare timp de aproximativ 30 de minute sau pana cand mierea se usuca, apoi clatiti-o cu apa calda. Utilizati-o ca lotiune de cateva ori pe zi timp de cateva zile.

Alternativ, adaugati miere la o lingurita de turmeric pentru a face o pasta si aplicati-o pe zona afectata. Lasati-o sa se usuce, apoi clatiti-o cu apa calduta. Repetati de cateva ori pe zi timp de 2 zile.

5. Patlagina

Frunzele de patlagina sunt adesea recomandate de expertii in domeniul sanatatii pentru proprietatile lor de vindecare pentru usurarea rapida a simptomelor unei intepaturi. Natura antiinflamatorie a frunzelor ajuta la reducerea durerii, umflaturilor si mancariilor.

De asemenea, proprietatea antibacteriana reduce riscul unei infectii, care poate intarzia vindecarea.

Extrageti sucul din frunzele de patlagina prin usoara cu mainile. Aplicati sucul in zona afectata. Lasati-l sa se usuce, apoi clatiti-l cu apa calduta. Repetati de 2 sau 3 ori pe zi pentru cateva zile.

Puteti, de asemenea, sa aplicati un unguent pasteurian in zona afectata de cateva ori pe zi pentru a promova recuperarea rapida.

6. Ceapa

Ceapa este un alt remediu foarte eficient din punct de vedere natural pentru intepatura de viespe. Acestea ajuta la reducerea umflaturilor si la ameliorarea mancarimii provocate de aceste insecte mici.

In plus, mirosul lor puternic resping insectele si le impiedica sa intepene din nou.

Se taie o ceapa si se freaca pe zona afectata pentru cateva minute, permitandu sucului sa-si faca magia. Lasati sucul sa stea timp de 15 minute, apoi clatiti-l cu apa calduta. Repetati dupa cum este necesar.

O alta optiune este sa puneti o felie de ceapa pe zona afectata si sa o infasurati cu tifon. Lasati timp de 30 de minute, apoi scoateti-o si clatiti zona cu apa calduta. Repetati, daca este necesar.

7. Acid acetilsalicilic

Aspirina este, de asemenea, un tratament foarte benefic pentru intepaturi. Ajuta la neutralizarea veninului pentru recuperarea rapida a simptomelor. De asemenea, are proprietati antiinflamatorii care ajuta la controlul durerii si umflaturilor.

Se amesteca 2 sau 3 aspirine cu apa suficienta pentru a forma o pasta subtire.
Aplicati-o pe zona afectata si lasati-o sa se usuce singura.
Spalati cu apa calduta.
Repetati dupa cum este necesar.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>